Mi a lényege a táplálkozási piramisnak?
Régebben írtunk egy cikket az ideális táplálkozásról, amelyet itt olvashattok, most azonban részletezzük a táplálkozási piramis szintjeit is.
A táplálkozási piramis lényegében a tápanyagok eloszlásának fontosságát próbálja szemléltetni. Az első piramis alak a 80-as években jelent meg svédországban, azonban ezelőtt is voltak már hasonló ajánlások.
Bár mára már sokféle piramis létezik, a hagyományos, legtöbb ország által átvett verzióban a gabonafélék képzik az alapot. Általában 30%-ot szokott kitenni, amely összességében nézve még reális is.
Ezután következnek a zöldségek és gyümölcsök. Mivel a táplálkozás alapját a szénhidrátok adják, így abszolút helytálló, hogy a gabonákat a zöldségek és gyümölcsök követik.
A húsok és halak általában a pirmais felső részén állnak. 10-20%-ot szokott kapni, amely egy kicsit kevés. Ha megnézzük, hogy a húsok hány százalékos fehérje tartalmúak, rögtön kijön, hogy nincs meg a kellő fehérje.
A piramis csúcsát a zsírok alkotják, amelyek csupán 8-10%-ot szoktak kapni. Ez a mai tudásunk szerint abszolút kevés. Az embernek ennél jóval több zsírra van szüksége.
Összességében bár az arányok nem túl pontosak, az mindenképpen előnye a piramisnak, hogy valamilyen rendszerességre nevel. Óriási hibák nincsenek benne, de azért rászorul némi helyesbítésre.
Ma már találkozhatunk modern, napjaink tudásának megfelelő piramisokkal is, azonban ezek kevésbé terjedtek el, ugyanis nagy újításként szolgált a régebbi verzió, így sok ország még mindig ezt helyezi előtérbe.