Az ideális táplálkozás négy alappillére
Hányszor találkozhattunk már ezernyi tanáccsal és ötlettel, hogy hogyan is kellene lefogyni, és pontosan miből és mennyit lehet enni.
Ahányszor csak ilyen cikket olvasunk, rögtön elkönyvelhetjük magunkban, hogy az a cikk kuka, ahogy van. Hogy miért? Mert nincsen általános mennyiség arra vonatkozóan, hogy mennyit lehet enni, hogy ha fogyni akarunk.
A 130 kg-os szumó bajnoknak nem ugyanazt jelenti a fogyás, mint egy 23 éves, 55 kg-os lánynak. Ebben a cikkben igyekeztünk ezeket tisztázni, és tiszta vizet önteni a pohárba, mit is jelent az, hogy le akarok fogyni.
Megfelelő minőség:
-Szénhidrátok: Bár az előző postban a pizza mellett érveltem, természetesen nem ez a legelőnyösebb tápanyag forrás, ha fogyni szeretnénk. Miért?? Mert finomított szénhidrátokból készül, ezekkel pedig csak annyi a gond, hogy gyorsan szívódnak fel, így megemelik a vércukorszintünket. Mivel ezt nem szereti a testünk, így amilyen gyorsan csak tudja, elkezdi "eltüntetni" a cukrot, és bepakolja őket a zsírraktárakba. Ha a finomított szénhidrátok helyett lassan felszívódó szénhidrátokra váltunk (quinoa, bulgur, graham-pékáruk, barna rizs, stb.), akkor ez egy jóval lassabb folyamat lesz, így több ideje lesz felhasználni a tápanyagot. Érdemes megemlíteni, hogy a rosttartalom nagy jelentőséggel bír, ugynis ez a hasznos anyag lassítja a felszívódását a szénhidrátoknak, így minél több rostot tartalmaz egy termék, jó esetben annál lassabban szívódik fel.
Jó, ha megemlítjük az alkoholt is. Bár ezzel nem szoktunk gyakran számolni, jó ha tudod, majdnem kétszer annyi a kalóriaértéke, mint a cukornak. És ezt aztán nagyon szereti raktározni a testünk, úgyhogy óvatosan az otthoni iszogatással...
Megfelelő mennyiség:
Rögtön azzal kezdném, hogy erre természetesen nincsen egy örök érvényű, általános válasz. Igyekszem túllépni az "ajánlott mennyiség felnőtteknek: 2000 kcal" kategórián, ugyanis ettől az átlagtól aztán mérföldekkel eltérhet az igazság.
Most persze senkit sem akarok buzdítani arra, hogy mától 2500 kalóriát egyen, ugyanis ha eddig ennél jóval kevesebb volt a bevitel, a hirtelen plusz kalória garantáltan hízáshoz vezet.
Amit érdemes tenni, ha úgy látjuk, van néhány fölösleges kiló rajtunk, hogy az értelmetlen diéták helyett inkább megkeresel egy hozzáértőt, és egy használható, személyre szabott étrendet kérsz.
Megfelelő gyakoriság:
Gyakran hallani, hogy együnk 3 óránként, mert így folyamatos lesz az energia bevitel a szervezetünkbe. Ez kiindulásnak egy egészen jó pont. Amíg nem tartunk egy személyre szabott étrendet, jó alapot jelent a 3 óránkénti étkezés. Hogy miért? Ha 3 óránként eszünk, a testünk lényegében nem marad táplálék nélkül, és ezért nem fog átkapcsolni "túlélő módba". Jogosan felmerülhet persze a kérdés, ha folyamatosan kap tápanyagot, hogyan fogok lefogyni? Nos, ez a mennyiség dolga lesz. Ha folyamatosan kap, csak egy kicsivel kevesebb tápanyagot mint a szükséglete, "örömmel" fog a zsírraktárakhoz nyúlni.
Összegezve: Jó alapot jelent, ha igyekszünk 3 óránként étkezni, de egy személyre szabott étrend esetében ettől eltérhetünk a nagyobb ütemű fejlődés érdekében.
Rendszeresség:
A helyes táplálkozás negyedik, és egyben utolsó alappillére a rendszeresség. És hogy ez miért olyan fontos?
Mert nem két hét alatt fog jönni a csoda. Jó ha tudjuk, a hosszú távú fogyás lényege, hogy nem egyszerre dobom le a plusz 15 kilót. Lassabban, fokozatosan, hogy a testünknek legyen ideje alkalmazkodni.Ha ezt nem tartjuk, ahogy az előbbi postokban írt táplálkozási hibáknál, itt is átkapcsol a testünk "túlélő programba", és amit csak tud, raktározni fog.
Lényeg: Ha étrendet tartasz, akkor azzal hónapokra tervezz, ha szeretnéd megtartani a ledobott kilókat