Az emberi test üzemanyaga
Nem rég írtunk egy cikket a teljes kiőrlésű és finomított szénhidrátok előnyeiről és hátrányairól (ezt a cikket itt olvashatjátok), most térjünk ki a szénhidrátok általános előnyeire.
Ezek a testünk elsődleges energiaforrásai. Természetesen a zsírok is jelentős energiaforrások, de bevitelük nem szükséges olyan nagy mennyiségben, mint a szénhidrátoké.
Felmerül a kérdés: mi határozza meg a kettő arányát? Hiszen logikusan gondolkodva pótolható zsírból is az az energiamennyiség, amelyet szénhidrátokból kellene fedeznünk.
Meglepő, de testünk minden sejtjének megvan a maga energiaforrása. Bár a sejtek nagy része zsírból és szénhidrátból is tud energiát nyerni, vannak sejtek, amelyek a szénhidrátot preferálják, és vannak, amelyek csak és kizárólag szénhidrátból képesek energiát nyerni (pl.: agy).
Oké, ebben van egy kis hazugság ;)). Ha valaki teljesen mellőzi, vagy csak kis mennyiségű szénhidrátot visz be, természetesen nem következik be az agyhalál. A testünk felkészült az ilyen mazochisták ellen is.
Egy soklépcsős folyamat során a zsírsavakat képes átalakítani olyan anyagokká, amelyeket kisebb-nagyobb hatásfokkal tud hasznosítani az agy, de ez egy igen-igen energiaveszteséges folyamat, amelyet testünk minden erejével próbál mellőzni.
És, hogy mi a "jó" és "rossz" jelző közt a különbség? Ez megér egy külön cikket. Nemsokára az is érkezik
.
Remélem sikerült meggyőznöm a szénhidrát ellenes olvasókat is egy emberes vacsorához. Jó étvágyat hozzá