Az örök dilemma
Nagy az egyet nem értés a témában, így nem célom megmondani a tutit, melyik is a nyerő. Ehelyett csupán el akarom oszlatni a tévhitet, miszerint a növényi tejek mennyivel jobbak, mint az állati, sőt, egyesek szerint az utóbbi tűzre való termék.
Bár sokan elítélik az állati (főként tehén) tejet, ennek sok alapja nem gondolnám, hogy lenne. Erőteljes kritika a kalória tartalmi miatt éri, azonban a rizstejben sokkal több a szénhidrát, a kókusztejben több, mint 8-szor annyi zsír van, mint az általános (2.8 %-os) tejben, de még a szójatejben is több a szénhidrát, és valamivel a fehérje is kevesebb, ha a 2.8 %-os tejhez mérjük az adatokat.
Bizonyos növényi tejeknek magasabb az ásványi anyag tartalma az általános tehéntejnél, azonban ez márkánként eltérő.
Számos cikkel találkozhatunk az interneten a tej egészségre káros hatásairól, ezek azonban tévesen helyezik a tejet a középpontba. Bár nincsen kihangsúlyozva, az ilyen kutatások nagyrésze a tejtermékeket nézi, és nem elkülönítve a tejet. Csupán a kutatások káros hatásait kivetítik a tejre is, hiszen "há' az is szerepelt a kutatásban".
Tény, hogy a túlzott tejfogyasztás (bizonyos kutatások szerint) káros az egészségre, viszont ehhez naponta több, mint egy doboznyit kellene belőle meginni.
Akkor mikor lehet hasznos mégiscsak a növényi tej?... ...Laktózérzékenységnél. Magától értetődően itt a tej kiesik a listáról, így kiváló alternatívák lehetnek a különböző növényi tejek.
Természetesen semmi probléma nincsen a növényi tejekkel kapcsolatban, de semmilyen hivatalos kutatással vagy vizsgálattal nem találkoztam még, amely egyértelműen rámutatott volna, hogy az állati tej összességében, hosszú távú fogyasztás esetén károsabb lenne az egészségünkre, mint a növényi tejek bármelyike.