MI AZ A KOLESZTERIN?
Amit tudni érdemes a koleszterinről dióhéjban: a koleszterin a lipidek csoportjába tartozó lipoprotein molekula. Sok feladata van, pl.: D-vitamin előanyaga, hormonok szintéziséhez szükséges, sejtmembránokat (részben) felépítő anyag, de felel a zsírok szállításáért is.
Fontos leszögezni, hogy NEM MINDEN KOLESZTERIN ROSSZ. Megkülönböztetünk LDL (rossz) és HDL (jó) koleszterint. Az LDL koleszterin lerakódhat az érfalban, plakkokat képez, amelyek az ér elzáródásához vezethetnek. A HDL koleszterin ezeket a plakkokat csökkenti, ezáltal védi az egész érrendszerünket. Ami fontos még, hogy jelentős részben a testünk állítja elő, de táplálék útján is kerül be a testünkbe némi koleszterin.
Jöhetnek a zsírok
Hogy kicsit bonyolítsam a dolgot, zsírokból (olajokból) megkülönböztetünk 3 félét (valójában többet, de ezek a lényegesek): Telített zsírsavak, Egyszeresen telítetlen zsírsavak és Többszörösen telítetlen zsírsavak. Ezek azért fontosak, mert mindegyik más-más hatással van a koleszterin termelésre.
-Telített zsírsavak:
-Egyszeresen telítetlen zsírsavak:
-Többszörösen telítetlen zsírsavak:
A lényeg: vessünk egy pillantást az olajok/margarinok/tejtermékek/zsírok oldalán lévő tápanyagtartalomra, és lehetőleg válasszuk azt, amelyben 1.: Nincsen túl sok zsír, 2.: Legnagyobb arányban egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmazzon. Kezünkben az eszköz, amivel megvédhetjük magunkat a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Éljünk vele!