Akkor most cukor vagy édesítő?
-CUKOR:
Általában a szacharózt (répacukor) értjük a cukor alatt, ami egy teljesen természetes anyag. A kristálycukrot általában cukorrépából vagy cukornádból állítják elő. Kettő egyszerű szénhidrátból épül fel: glükóz (szőlőcukor), és fruktóz (gyümölcscukor). Amiért nem szeretjük, az az, hogy pillanatok alatt képes felszívódni, így a vércukorszintet az egekbe lövi, és ad egy pofont a hasnyálmirigynek is (ami az inzulin termelésért felel), hiszen így pillanatok alatt kell inzulin is.
-->INZULIN:
Az egyetlen olyan anyag a testünkben, amely képes csökkenteni a vércukorszintünket, így ha ez a hormon valami miatt nem termelődik megfelelő mennyiségben, nagy gáz van. Ez a gáz általában a cukorbetegség. Így már érthető, miért nem jó folyamatosan pofonokat adni a hasnyálmirigynek, amikor bekapunk egy-egy kis csokikát, gumicukrot, kekszet, stb.
-NA ÉS MI A HELYZET A BARNACUKORRAL?:
Sok jó hírrel nem szolgálhatok, ugyanis a barnacukor kémiailag pontosan megegyezik a szacharózzal. A különbség csak annyi, hogy tartalmaz valamilyen színezéket, amitől aztán sokkal egészségesebbnek néz ki.
-OKÉ, DE A MÉZ MÁR TUTI, HOGY JOBB!:
Ez igaz, egészség szempontjából mindenképp, hiszen a 70-80 %-os cukortartalom mellett tartalmaz még számos vitamint, antioxidánsokat és ásványi anyagokat. Valamivel lassabban is szívódik fel a cukornál, így egy fokkal előnyösebb a fogyasztása fogyás szempontjából is.
-NA DE AZ ÉDESÍTŐK!!:
Először is érdemes megkülönböztetnünk a természetes és mesterséges édesítőket.
-->TERMÉSZETES ÉDESÍTŐK:
A cukoralkoholok (pl. szorbit, mannit, eritrit, xilit, maltit) lényegében bizonyos kémiai folyamatok útján egyszerű cukrokból: monoszacharidokból (pl. glükóz, fruktóz) keletkeznek. Kalóriatartalmuk alacsonyabb, felszívódásul lassabb, mint a kristálycukoré. Sok káros hatásuk nincs, legalábbis még nem ismert, nagyobb mennyiségnen azonban gyakran hashajtó hatásuk van.
Növényekből kivont édesítők: Ide tartozik a sztívia és a taumatin. Ezeket az édesítőszereket érdemes preferálni a többivel szemben, ugyanis ezek aztán tényleg teljesen természetesek, káros hatásuk jelenleg nem ismert, kalóriatartalmuk vagy nulla (nem szívódik fel a bélrendszerben), vagy pedig elhanyagolható. Hátrányuk, hogy gyakran egy kis kesernyés utóíz kíséri őket, ez azonban nem mindig igaz. Érdemes kísérletezgetni a márkák között.
--> MESTERSÉGES ÉDESÍTŐK:
Na itt van aztán hatalmas káosz... Ide tartozik: aceszulfám-k, aszpartám, ciklamát, szacharin, szukralóz. Ezek az édesítők mesterséges úton készülnek, fene se tudja, hogyan. Elvileg még ezeknek sem ismert semmilyen káros hatása, bár sok hozzáértőnek vannak ezzel kapcsolatban kétségei. Az biztos, hogy a gazdaságban hatalmas jelentőségük van, ugyanis szinte minden (de tényleg szinte minden) élelmiszerben megtalálhatóak. Természetesen ha egyszer-egyszer megiszunk pl. valamilyen cukros üdítőt, ami nagy valószínűséggel tele van az előbb említett anyagokkal, nem lesz nagy probléma, jót azért biztosan nem tesznek nekünk. Függetlenül attól, hogy van-e káros hatásuk, vagy sem, akinek fontos az egészséges életmód, jobban teszi, ha inkább a természetes édesítők közül válogat.