NATUR TANYA® VEGÁN GYOMORBARÁT ROST
Szabadalommal védett enzimekkel hidrolizált, fermentálással előállított teljesen természetes élelmi rost, indiai guarbabból. A galaktomannán típusú rost Low-FODMAP certifikált, vagyis fogyasztása nem jár gázképződéssel, bélfeszüléssel, székrekedéssel vagy hasmenéssel, mely gondokat okozna funkcionális emésztőrendszeri rendellenességekben (FGID), mint irritábilis bél szindróma (IBS) és SIBO-ban szenvedő embereknél.
- 100%-ban természetes
- Humán-klinikai vizsgálatokban szereplő összetevő
- Laborban bevizsgált készítmény!
- Low-fodmap certifikált*
- Jól tolerálható és biztonságos rost
- Nem okoz gyomorpanaszokat
- Ibs és sibo esetén is alkalmazható
- 3 éves kortól fogyasztható
- Adalékanyag-és hozzáadott cukor nélkül1
- Tartósítószer, színezék és aroma nélkül
GYOMORBARÁT ROST LOW-FODMAP TANÚSÍTVÁNY
Régóta keresel olyan rostokat, amelyek nem puffasztanak, nem okoznak gyomor-bélrendszeri panaszokat, biztonságosan alkalmazható és megbízható forrásból származnak? Mi ezt most elhoztuk Neked!
A szervezetünkben csak lassan és főként a bifidobaktériumok által fermentálódó gyomorbarát rost, azonnal oldódik vízben, nincs gélképző tulajdonsága, teljesen szagtalan és íztelen. A gyomorbarát rost a Monash Egyetem LOW FODMAP* tanúsítványával rendelkezik, ezért fogyasztása puffadás, görcsök és gáztermelés nélküli, ami más rostoknál jellemző.
*FODMAP
A diétát jól képzett dietetikussal személyre szabottan állíthatjuk össze. A gyorsan fermentálódó, rövid láncú szénhidrátok (FODMAP) korlátozásáról szól. A FODMAP csökkenti vagy kizárja az étrendből a monoszacharidot (fruktóz), diszacharidot (laktóz), oligoszacharidokat (fruktánok és galaktánok) és a poliolokat, mert ezek megemésztése felfúvódást és funkcionális bélzavarokat okoz.
A GYOMORBARÁT ROST VÍZOLDÉKONY, VÍZBEN OLDÓDÓ ROST
Az indiai guarbab gyomorbarát rost, úgynevezett agglomerációs technológiával előállított por. A folyadékágyas agglomerálás során a részecskék között hidak alakulnak ki, mely lehetővé teszi, hogy a víz a részecskék között áramoljon. Az agglomerálás növeli a részecskék méretét és porozitását, így javul a diszperzió és az oldhatóság. Más szóval az agglomerálás folyamata során javul a por minősége, mivel növekszik a részecskeméret, és ez olyan port eredményez, mely sokkal jobban oldódik. A vízben feloldott por pedig teljesen átlátszó végterméket eredményez.
Az előállítási folyamatok, a hidrolizáció lehetővé teszik, hogy vízben gyakorlatilag teljesen fel tudjon oldódni a por, nincsen gélképző tulajdonsága, nem sűrűsödik be, nem duzzadó rostról beszélünk, nincs vízmegkötő tulajdonsága.
MILYEN FOLYADÉKOKKAL, ÉTELLEL KEVERHETEM EL A PORT?
A vegán gyomorbarát rost, íztelen, szagtalan. Folyadékokhoz adva teljesen feloldódik. Adhatják élelmiszerekhez és italokhoz anélkül, hogy megváltoztatná az ízüket, aromájukat vagy textúrájukat.
ételbe keverve ---------------------------► nem befolyásolja annak ízét és állagát
hőstabil, ezért-----------------------------► forró kávéba, teába, italba is elkeverhető
savstabil, ezért----------------------------► gyümölcslébe, például narancslébe is elkeverhető
szénsavas italok -------------------------► nem javasolt, megnehezítheti a rost oldódását
Stabil és oldható különféle PH-szinteken, amelyek az élelmiszerekben megtalálhatóak, ellenálló a sónak, a magas nyomásnak és az emésztőenzimeknek.
A GYOMORBARÁT ROST LABORBAN BEVIZSGÁLT ÖSSZETEVŐ. MIT JELENT EZ A GYAKORLATBAN?
A gluténmentességre vonatkozóan jóval a határértékek alatt van a mennyisége, ez < 5 mg/kg-ot jelent, amely negyede a jelen érvényben levő aktuális határértéknek.
Az alapanyag rendszeresen többek között az alábbi paraméterekre kerül laboratóriumi bevizsgálásra:
- beltartalmi jellemzők (pl. tápérték)
- mikrobiológia
- nehézfém
- allergének (pl. laktóz, glutén)
MILYEN CERTIFIKÁCIÓKKAL RENDELKEZIK A TERMÉK?
A vegán gyomorbarát guárbbab rostot a Nemzetközi Szabványügyi testület 100%-ban természetes összetevőnek minősítette (technikai specifikáció ISO 19657:2017- Az élelmiszer-összetevők természetesnek tekinthető meghatározása és technikai kritériumai.
TOVÁBBI TERMÉKTULAJDONSÁGOK:
- Allergén mentes
- 100% vegán- állati eredetű összetevők nélkül
- Hordózóanyag mentes
- Adalékanyagmentes
- Dioxin mentes
- Melamin mentes
- Nanorészecskéket nem tartalmaz
- Szintetikus összetvők nélkül
- Pálmaolaj mentes
- Parabén mentes
- PCB mentes
- Dopping listás hatóanyagot nem tartalmaz
- Nagyon alacsony glikémiás index
- Általánosan elfogadottan biztonságosnak tekintett, ún. GRAS-státusszal rendelkezik
- A termék gyártója a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő, illetve ISO 22000 rendszer szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert tart fenn
HÁNY GRAMM ROSTOT TARTALMAZ EGY NAPI ADAG?
A vegán gyomorbarát rost >85% vízoldékony rostot tartalmaz. A napi adag 5 g, amely 4,4 g rostnak felel meg. Energiaértéke 2 kcal/g a vastagbél baktériumainak részleges fermentációja révén.
*A rosttartalom AOAC módszerrel kerül meghatározásra.
MIT JELENT AZ ÖSSZETEVŐK KÖZÖTT FELTÜNTETETT 4:1 ARÁNY?
A 4:1-es arány az úgynevezett drog extraktum arány, amely azt fejezi ki, hogy 5 g részlegesen hidrolizált gyomorbarát rost előállításához 20 g guarbab szükséges.
MIKOR ÉRDEMES FOGYASZTANI, MI AZ ÉTRENDI IDŐZÍTÉSE?
A Natur Tanya Szerves Fermentált gyomorbarát rost a nap bármely szakában fogyasztandó, de ajánlott a reggeli órákban való alkalmazása, hogy az emésztőrendszer a megfelelő „pályára” állon és a kényelmesen induljon a nap. Keverd a somoothie-hoz, joghurtba, vagy akár a gyümölcslevedbe.
MI AZ ADAGOLÁSI IDŐRTARTAMA?
A Natur Tanya Szerves Fermentált Gyomorbarát Rost hosszú távon is biztonságosan fogyasztható. A termék használatakor hozzászokás nem alakul ki. A bélflórának időre van szüksége az adaptációhoz, regenerálódáshoz.
HASZNÁLHATÓ BELŐLE A NAPI JAVASOLT MENNYISÉGNÉL NAGYOBB MENNYISÉG?
A naponta szükséges kiegészítő rostbevitelt mennyiségét, érdemes aszerint kialakítani, hogy a napi étrendben mennyi rost szerepel. A magyar lakosság rostbevitele az OTÁP 2014-es reprezentatív vizsgálata szerint elmarad az ajánlásoktól. A rostbevitel mindkét nem esetében elmarad a hazai ajánlás napi 25 g-os értékétől, amely megegyezik az EFSA által ajánlott célértékkel.
VÁRANDÓSOK ÉS SZOPTATÓ KISMAMÁK FOGYASZTHATJÁK?
Igen, a terméket biztonságosan fogyaszthatják, mind a várandósok, mind pedig a szoptató kismamák. A termék 3 éves kortól alkalmazható.
Vegán gyomorbarát rost - Indiai guarbabból - 150 g - Natur Tanya
1 adag: 5 g (kb. 1 teáskanál) por
30 adagot tartalmaz
Megnevezés | Napi adagban (5 g-ban) | 100 g termékben |
Energia (g) | 41 kJ/10 kcal (0,5%2) | 820 kJ/203 kcal |
Szénhidrát (g)
amelyből cukrok (g) | < 0,5 g (0,1%2)
< 0,5 g (0,4%2) | 6,8 g
6,8 g |
Rost (g) | 4,4 g (-) | 87 g |
Fehérje (g) | < 0,5 g (0,05%2) | 0,5 g |
Só | 0,02 g (0,33%2) | 0,31 g |
Elhanyagolható mennyiségű zsírt, telített zsírsavakat tartalmaz.
Laktóztartalom:: < 0,1 g/100 g
2RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal)
Összetevők:
enzimatikusan fermentált guarbab [Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub] kivonat 4:1.
Alkalmazás:
Naponta 5 g (kb. 1 teáskanál) por, lehetőleg reggel, kb. 2,5 dl vízzel, elfogyasztva vagy ételhez (pl. joghurt), smoothie-hoz hozzáadva. Használja kedvenc receptjéhez, sütéshez, főzéshez egyaránt. Hő-, és savstabil, ezért forró teában, kávéban, gyümölcslében is elkeverhető, közben megtartva az eredeti rosttartalmát. A port hozzáadva ételhez vagy folyadékhoz nem változtatja meg annak ízét vagy állagát.
Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap. Hosszú távon keresztül is biztonságosan fogyasztható. A termék használatakor hozzászokás nem alakul ki.
Figyelmeztetés:
Nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A termék alkalmazható terhesség és szoptatás időszakában.
Tárolás: Fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó.